fredag 17 januari 2014

I vilken form kan feminismen gå framåt?

Att feminism behövs råder inga tvivel om. Men frågan är i vilken form den gör sig bäst. En sak är i alla fall säker, i nuvarande form går det trögt.

Det finns de feminister som kämpar för könsneutrala omklädningsrum, för att kvinnor ska få bada med bara bröst i simhallar och för ett införande av ordet hen. Dessa punkter ifrågasätts av bland annat Belinda Olsson i hennes TV-serie Fittstim – Min kamp. I serien frågar hon om feminismen har spårat ur och numera bara driver frågor som inte är till för ”svenssonkvinnan”. Självklart rör det upp känslor och andra feminister skriker på Belinda och frågar om hon skämtar med oss aprillo.

Men hör ni, hur ska vi någonsin kunna få ett jämställt samhälle om vi bara ska gräla på varandra? Ser ni inte att alla åsikter, funderingar och slag behövs? Vi ska självklart kämpa med alla frågor, allt från bara bröst till lika löner. Men vi måste göra det tillsammans.

Kan problemet vara att alla inte vet vad feminism står för? Att det, trots allt, ”bara” slåss för ett kön? Kan vi lösa några av problemen om vi istället pratar om ett jämlikt samhälle. Alltså jämlikt – för alla. Får vi med alla på tåget om vi säger lika lön för lika arbete och låter den tesen genomsyra allt?

Ja, jag är medveten om att kvinnor oftast har det tuffare i samhället än vad männen har och det är rätt åt helvete fel. Men det gäller alla utsatta grupper. Vi har grupperingar till höger och vänster och alla vill så klart ha lika mycket rätt som alla andra. Men vad händer då om vi har ett parti som slåss och kämpar, inte bara för kvinnor - utan för alla? Det är väl då vi på allvar pratar om ett jämlikt samhälle? Då blir det också självklart att alla får bada med blottade överkroppar i simhallen, att du får lika mycket lön som din kollega som utför samma uppgifter, att alla får samma chanser när de söker jobb, ingen blir registrerad enbart pga av ursprungsland, ingen ska kunna komma undan med att utföra våld och främst av allt – vi kämpar tillsammans mot orättvisor och dumheter.

I den formen tror i alla fall jag att feminismen kommer engagera både män, svenssonkvinnor och mångt många fler än i dag. Och det är i den formen feminismen kan komma att gå långt, riktigt riktigt långt.

Kanske har jag helt fel. Kanske har jag lite rätt. Men oavsett vilket ska vi fortsätta kampen för ett jämlikt samhälle.


Jämlika kramar
//Nina

Inga kommentarer: