måndag 16 februari 2009

Sovande och fin kultur.



Bilderna har är lånade från DA.

En del av oss väljer att inte se dom alls, några rynkar på näsan och tycker dom är riktiga skummisar som borde hålla sig borta. Några andra skänker dom en slant, en cigg eller pratar bort en minut eller två med dom. Jag pratar förståss om hemlösa. Helt vanliga människor utan ett hem att gå till när kylan tränger sig på.
För att försöka skapa en intimitet mellan hemlösa och hemmaägare har fotografen Kent Klich fotat några av Köpenhamns hemlösa människor när dom sover. För när annars ser en människa så oskyldig, fridfull, vacker och sårbar ut som just i sömnen. 12 av dessa foton blev sedan utställningen Out of sight och gick att se i centrala Köpenhamn i maj 2008 (gamla nyheter alltså, men skit samma.). Utställningen ingick i Get Lost, ett projekt om hur vi möts, hur vi rör oss på allmänna platser och om staden är till för alla.
Jag hoppas verkligen att Göteborgs stad kan apa efter och fortsätta med projektet här. Inte bara för att bilderna är oerhört vackra utan också för att hela projektet är spännande. Men framför allt tycker jag att det är helt rätt tänkt av Kent Klich. Det är tröttsamt att se när någon försöker göra de hemlösa till tuffa råskinn. Det är människor, som du och jag och det är inte förens se-ner-på-andra-människor fattar det som vi verkligen kan komma åt problemet. Mer kärlek och respekt åt alla och heja kulturen när det gör något bra. (Inte heja kulturen när det är ok att sabba för andra i konstens namn).

//Nina

Inga kommentarer: