fredag 1 juni 2012

Kvinnor ska inte ha något gratis.


Det ligger lite i tiden att gnälla på diverse festivaler. Det ska ojjas och kräkas över de allt som oftast är män, pojkar och gubbar som står på scenen. Att de kvinnliga akterna lyser med sin frånvaro. Det kan man förstås tycka är tråkigt. Men är det inte bättre att arrangörerna bokar de band som folk vill se och höra istället för att ägna sig åt kvotering? Nej, det behöver inte betyda att alla kvinnor är skräp och skit. Det betyder att männen, oftast, har nått längre, nått fler öron och hittat fler fans. Det i sig kan tyda på att de, rent generellt, är bättre.

Summerburst som drar igång idag är det till exempel en akt som består av kvinnor. De resterande typ 20, består av män. Men om det är straffet vi får ta för att den kvinnliga dj-eliten toppas av odramatiska Rebecca & Fiona, ja då får det väl vara så. (de spelar för övrigt inte i helgen utan det gör istället Icona Pop. Det tackar vi vartenda levande väsen för).

Vad jag menar är att istället för att gnälla på arrangörerna, gör något vettigt av gnället. De stora festivalerna bokar band som folk vill ha där. Festivaler är en kostsam historia och felbokningar kan stå dem dyrt. Vill kvinnorna in på scenen, kämpa och jobba på. Bli bättre än vad ni är. Bli så bra att folk vill se er. Skapa en egen scen, en egen festival. Vad som helst. Alla kan lyckas. Men det kommer fan inte gratis eller genom kvotering.

PS. Några av er kommer lacka ut efter att ha läst det är. Till er vill jag säga, det är klart att kvinnor är lika starka osv som män. Men när ni sätter er i offerställning är ni svaga as hell. Ställ er upp och var stolta istället. Det är ni som är förebilder för de yngre. Visa dem att ingenting är omöjligt och vill man ha en förändring, se till att ändra på det själv. Luta dig inte tillbaka och tro att någon annan ska fixa det åt dig.
Ok, mindre lack? Superkvinnliga kramar
//Nina

Inga kommentarer: