lördag 26 mars 2011

Semlor fixar genusfråganFör ett tag sedan var det den 8 mars vilket också betyder att det alldeles nyss var Internationella Kvinnodagen (och semledagen). En dag då man skulle kunna upplysa om orättvisor mellan könen, om man vill. En dag då man också skulle kunna gotta sig med en semla. Det var nog lite så tankarna gick på ett fritids på Gotland.
Personalen ville så hemskt gärna berätta för barnen att kvinnor har det svårt, jobbigt och blir behandlade på ett sätt som inte är helt korrekt – dom ville det så hemskt mycket att det blev alldeles uppåt väggarna tokfel.

För att visa småpojkarna hur hemskt det är att vara kvinna fick dom mumsa på knäckebröd. Flickorna däremot, ni vet stackarna, fick äta sig mätta på semlor. Verkligen smart.
Hur många av pojkarna sätter sig och grubblar över varför världen ser ut som den gör efter detta skojsiga tilltag? Hur många av dom tycker att det är tur att flickorna fick semlor för dom har det ju så svårt? Hur många pojkar kommer att slåss för kvinnors rättigheter tack vare sitt knäckebröd? Ungefär noll. För vet ni vad, barn gör inte som vi säger utan som vi gör.

Dessutom har jag extremt svårt för folk som skriker att kvinnor kan. Visa att du kan och jag tror dig. Sen om du är kvinna, man eller någonting däremellan, struntar jag i. Men kom aldrig och vifta med ett knäckebröd när det finns semlor. Så gör man bara inte. Skämskudde på er.

Inga kommentarer: