lördag 3 december 2011

Världens bästa skitskola.

Det finns de som hävdar att en skola med många invandrare och barn till låginkomsttagare skulle vara sämre än andra. Det finns staplar, tårtdiagram och en sliten rektor som bevis. Och visst är det så att många av de skolorna får kämpa mer. Men inga barn och skolor är omöjliga. Det kan inte vara så, vägrar gå med på det.

Men vem bär då ansvaret för att vissa skolor blir av lägre kvalité? Politiker, rektorer, lärare, elever, föräldrar? Oavsett vem du frågar får du samma svar. ”Det är inte mitt fel, det är de andra som gör fel”.
För så fungerar tydligen den moderna människan. En människa helt utan skuld, ansvar och skyldigheter. Något som syns inte bara i skolan utan i hela samhället.

I Världens bästa skitskola (UR) intervjuas en rektor som säger att det är omöjligt att alla elever ska gå ut med betyg i alla ämnen och med behörighet till gymnasiet.
Precis där ligger felet. För även om det saknas ekonomiska resurser och bärbara datorer till alla ska aldrig glöden svalna.
Som politiker, rektor, lärare och föräldrar ska glöden till att inspirera och viljan att hjälpa andra vara en ständigt glödande fackla.
Du ska inte kunna arbeta som rektor utan att ens tro på att alla elever kan – bara dom får chansen.
Du ska inte kunna vara politiker utan att tänka långsiktigt.
Du ska inte kunna jobba som lärare utan att inspirera dina elever och väcka lustan till att lära. Och du ska verkligen inte vara förälder utan att ge ditt barn stöttning, kärlek och uppmuntran. Om vi börjar i den ändan, då tror jag vi kan nå långt.

För dig som missade Världens bästa skitskola, titta här.

2 kommentarer:

Peter sa...

Problemet är som du säger! Det är ingen som tar ansvar! Lärare skyller på rektorer, rektorer på kommunalpolitiker, kommunalpolitiker på staten, staten på regeringen, regering på kommunalpolitikerna. Sätt press på kommunalpolitikerna och rektorerna. Dåligt resultat = sparken! Man måste sätta upp mål, klarar man inte målen, hej då! Så fungerar det på en vanlig arbetsplats men tydligen inte på skolor och för kommunal anställda. Lärare och rektorer får söka nya jobb om de inte sköter sig helt enkelt. SÄTT PRESS!

Girls Of Florida sa...

Visst är det märkligt? All den kraften och den ekonomi så går till att ändra i skolan är enorm.
Ena året ska eleverna gå i spår, sen ska det vara klassvis igen för att det tredje året vara mentorsgrupper. Sådana och många liknande kortsiktiga experiment ställer till det.