fredag 20 november 2009

Vi står i skuld till alla hjältar.

Min morfar var spion. Ingen fancy snubbe med pickadoll i strumpan utan en helt vanlig spion. En sån där som har räddat hundratals människor, sumpat för motståndaren och riskerade sitt liv varje sekund han andades. Egentligen var han musiker men när tyskarna klampade in i Polen gjorde han det enda rätta. Kämpade för sitt folk, sitt land och sina rättigheter. Modigt.

Min mormor var en grann lantkvinna som inte heller hon gav upp utan kamp. Tyvärr åkte både två fast av nazisterna. Deras brott var att de sagt sin åsikt, stått upp för fred och kärlek. Stått upp för mänskliga rättigheter. Straffet var inte bara koncentrationsläger utan också en livslång rädsla. För inte ens när de kommit till Sverige, blivit fria medborgare och äntligen kunde leva som en familj, var straffet borta. Varken min vackra mormor eller modiga morfar vågade någonsin åka tillbaka till det land dom älskade och ville återse. Aldrig mera vågade dom åka tillbaka för att ta hand om det som en gång tillhört dem. Inte ens för att återse sina familjer. Ett straff ingen är värd. Ett straff ingen aldrig någonsin blir fri ifrån.
Men det dom gjorde för sina medmänniskor är beundransvärt och jag kan bara önska att jag kommer vara lika modig den dagen det behövs.

En annan man som också har sagt sin åsikt, stått upp för sin fria talan är Dawit Isaak. En man vi fortfarande kan få hem. Som vi kan rädda och som inte borde vara någon annanstans än hos sin familj. Dawit Isaak har gjort det alla människor har rätt till. Säga sin åsikt. Och vore det inte för människor som just Dawit skulle världen vara ett fegt ställe att bo på. Som nickedockor skulle vi göra allt vi blev tillsagda. Tro på allt vi läser och okritiskt se på TV. Det är inte en värld jag skulle vilja tillbringa min tid på. Därför är det så viktigt att vi får hem Dawit. Det är till Dawit, mormor, morfar och miljontals andra människor vi står i skuld till. För utan deras engagemang och glöd för rättvisa vore vi ingenting. Ingenting.

PS. För att stödja kampen att få hem Dawit Isaak bli aktiv i stödföreningen Free Dawit .

Peace & Love
//Nina

6 kommentarer:

Malin Grön sa...

Håller med! (Men twitterlänken funkade inte)

The Girls Of Florida sa...

Tack Malin för att du är uppmärksam. Fixar :)

Hans A/Dedicate sa...

Yay.

Tessan sa...

Bra inlägg Nina. Det är lätt drömma sig bakåt i historien och glömma att det finns hjältar här och nu.

Makeup for a Princess sa...

Tack för att du tar upp min pappa!
Det betyder
//Betlehem Isaak

The Girls Of Florida sa...

Sänder en miljon kramar till och din familj Betlehem. Tillsammans fixar vi det här.
Take care.
//Nina