onsdag 1 februari 2012

Har inte alla ett kön? Ett inlägg i debatten om hen.Om du är av kvinnlig art kallas du för hon. Av manlig sort för han. Det är vi alla med på. Nästan. För uppenbart finns det en grupp människor som hellre vill använda sig av hen.
Vanligast i HBTQ-kretsar eller i sammanhang där könet inte spelar roll.

Jag ställer mig frågande, och det gör jag inte för att jag är fullpackad av fördomar och misstänksamhet. Inte alls.
Men det hela är mycket enkelt. För som jag skrev i början är flickor hon, pojkar är han. De transpersoner jag känner är han när han och hon när hon är en hon. Det var väl inte så svårt?

I sammanhang där könet är oviktigt då?
För det första, könet är en del av personen. Precis som hudfärg, läggning, tro och humor. Inte helt oviktigt för personen alltså. Men för den delen inte sagt att könet är avgörande. Inte alls. För ett kön ska aldrig avgöra om du får ett jobb, gig eller uppmärksamhet.

Jag är stolt över att få vara en hon. För kvinnor är starka, sluga och vackra. Skoja bara. En del kvinnor är det. Precis som en del män. Men min snippa har bidraget till den person jag är idag. En person som jag tycker om och inte vill förändra. Att jag då i något sammanhang skulle bli kallad för hen skulle vara en förolämpning.

Användandet av hen går hand i hand med att göra alla till likadana. Vilket är en stor skillnad mot att behandla alla lika. En avsevärd skillnad.
Det ena handlar om vilja att klä alla i likadana kläder, ge alla samma lön oavsett göromål, ge alla samma behandling oavsett åkomma. Alla är lika och ska behandlas där efter.
Det andra, och mer humana, handlar om att respektera varandras olikheter. Låta människor få blomma åt vilket håll de vill och förstå att alla inte är stöpta i samma gamla form.
Det handlar om respekt för varandra. Och där finns ingen hen plats.

Men. Ska ni envisas med att använda hen. Gå då för guds skull hela vägen och radera alla ord som kan beskriva en människa. För inte vill väl någon med glasögon känna sig utpekad. Det vill heller inte förortsbon, överklassen, den barnsliga eller de som använder sköljmedel med vaniljlukt.

Ett kön är bara ett kön. Inte mer än så.
Tack.

2 kommentarer:

Gretchen sa...

Som alltid klarsynt och rakt på sak. Jag instämmer till fullo och jag om någon borde väl ändå veta?

Nicco sa...

Okej, ens kön är en del av vem man är, precis som hudfärg, läggning, tro, osv. Men varför är det så viktigt att poängtera vad det är för kön på personen?
Jag tror det är för att man ska kunna snabbt och lätt placera personen man pratar om i ett fack. Med alla fördomar som kommer med. Poängterar man att någon är kristen så kommer det massa fördomar med det. Poängterar man att någon är bisexuell så kommer det en massa fördomar med det med. Medvetet eller omedvetet. Att använda ordet "hon" är att poängtera att det är en kvinna eller flicka man pratar om. Därmed kommer en massa fördomar.

Tycker hen är ett jättebra sätt att låta människor vara individer istället för sitt kön.