tisdag 30 juni 2009

Översittarna i Göteborg.

Hur många fall läggs inte ned varje år pga. av penga- och resursbrist? Misshandel, rån, hatbrott och små barn som blir bitna av glupska hundar – äsch skit i det säger Göteborgs Stad och ger Polisen ytterligare ett förbud. För ingenting kan väl vara värre än en gatumusikant? I alla fall inte om man ska tro Företagarföreningen Avenyn som säger att musiken från gatan är rena tortyren, ”näst intill outhärdlig”. Ödmjuk inställning, verkligen. Göteborgs Stad på sina stela ben vågar inte annat än att klappa medhårs. Därför är det från och med i morgon, den 1 juli, förbjudet att lätta upp Aveny-stämningen med musik eller annan form av konst. Detta djävulens påfund.

Förbud funkar alltid, det har vi väl lärt oss av vår historia. Varför inte löpa linan ut och förbjuda allt som kan väcka anstöt hos någon? Håriga hundar, skrattande människor, tjötiga frisörer, träskor, snorkiga vasatanter, skräniga ungdomar, bittra åldersmänniskor, moderater, långsamma mammor med tvillingvagnar, tunnhåriga gubbar med sockor i sandalerna, bajsande duvor, sovande alkisar, glada studenter, vilsna turister, fulla tyskar, familjen Svensson på Stenabåten. Passa på, förbjud dom allihop. Lika bra så har vi det gjort.

I Stockholm är en kille åtalad, inte för att han rispat någon med kniv, vandaliserat eller jagat IFK-supportrar, för att ha jonglerat på allmän plats. Känns skönt att skattepengar går till att sätta fast bovar av sådant allvarligt brott. Skönt att veta att stockholmare återigen kan känna sig trygga på stadens gator och torg. Bra gjort.

Enligt Göteborgs Stad är gatumusikanter miljöfarligt. Jo jag tackar ja. Personligen tycker jag det är bra mycket farligare att leka översittare. För att förbjuda gatumusik är inget annat än översitteri och gnäll. Tycker du att det hör hemma i vårt annars så vackra Göteborg? Staden med alla goa gubbar, musikstaden, fotbollens huvudstad och Sveriges framsida.

Läs mer på GT, GP, Facebook och Vårt Göteborg. Läs gärna hur det går på upproret som är planerat i morgon, gör det på bloggen Gatumusik. Givetvis finns också en hederlig namninsamling.

//Nina

5 kommentarer:

Malin sa...

Iofs är det nog lite skillnad emellan killen med bandspelare som sjunger med i lovsångslåtar och schyssta band. Man får väl hoppas att den förstnämnda inte får tillstånd medans de med lite skills faktiskt får tillstånd.
Jag är lite försiktigt optimistisk, de flesta europeiska städer har något slags kvalitetskrav för att jobba som gatumusikant. Man kan ju hoppas att Göteborgs poliskår inte är fulla jämt.

The Girls Of Florida sa...

Malin; Då hamnar vi den eviga frågan om vad som är bra och dåligt, vart går gränsen? Vem ska avgöra? Vem har "rätt"?
Hur gör vi med alla dom frågorna? Kanske ska vi ha en talangjury? :)

Anonym sa...

Det är väl inte så farligt? Du behöver tillstånd för att demonstrera och/eller parkera i stan. Vem som helst får väl söka tillstånd att musicera eller har jag missat något? /Kalle

The Girls Of Florida sa...

Kalle: Gatumusikanter behöver fram tills i morgon inte söka tillstånd, enbart i vissa speciella tillfällen. Vad som är speciella tillfällen är jag dock inte helt hundra på.

Mabande sa...

Kvalitetskravet som Malin nämner kan väl vara att kunna spela sitt instrument och att ha en varierad repertoar. Främsta klagomålet var väl att GBG-musikantterna hade en låtlista som räckte en kvart-20 minuter?