måndag 3 december 2012

Dumma dödsorsakerMan kan väl se det som någon form av samhällsinformation. I samma anda som Socialstyrelsen rekommendation om att äta 6-8 brödskivor, att nya vägar byggs utanför tomten din och vart du ska ta vägen med din röstsedel vart fjärde år.
Men vad som skiljer ut filmen från Melbourne Metros är att de har låtit den fula fyrkantsgubben ligga och damma i en låda. Längst in i lådan ligger han och protesterar utan att höras. För skit i honom, hans era är ändå förbi. McCann, som ligger bakom genidraget ”Dumb Ways t Die”, har vågat lyssna på helt andra röster. Betydligt intressantare röster. Och så bra resultatet blir när kreatörerna faktiskt får leka med tankar helt fritt och där fyrkantsgubbar inte stoppar upp varenda projekt med floskler och feghet. Det är då det skapas magi. Det är då budskapet når fram och sprids vidare av egen kraft. Och det är precis så man gör ett bra jobb, oavsett om det är reklam för den absolut nyaste fräschaste grejen eller samhällsinformation om att hålla sig i skinnet i närheten av tåg.
Precis så.PS. Vill passa på att tacka en mycket ung läsare som tipsade om filmen. Hon är bara 12 år men har redan ett utsökt sinne för kommunikation. Tack!

Järnvägskramar
//Nina

Inga kommentarer: