torsdag 13 december 2012

Trygg utan garderobDet finns de som lägger en förmögenhet på en kampanj men som ändå inte väcker några känslor hos mottagaren. Och som ännu mindre skapar ett engagemang. Men så finns det de som lyckas. Med små medel men med stort hjärta och en oändlig styrka.
Trygg utan garderob hör till den sistnämnda kategorin. Till kampanjer som väcker känslor och sprider hopp. Det är människor som Lova Malmstedt, initiativtagare till Trygg utan garderob, som förändrar till det bättre.
Grattis Lova, du har lyckats dra igång en av årets allra viktigaste event. Det är starkt, modigt och ofattbart bra gjort.

Lovas text:
För allas rätt att slippa rädsla. För allas rätt att slippa gömma sig. För allas rätt till trygghet.

Homosexualitet är idag illegalt i 78 av världens länder, var av fem bestraffar med döden.
Bland de homo- och bisexuella i vårt land är andelen med nedsatt psykisk hälsa dubbel så stor som bland de heterosexuella, och situationen för transpersoner är ännu värre. Det är inte den sexuella läggningen eller könsidentiteten i sig som orsakar detta – det är samhällets inställning. Som logisk följd känner sig många HBTQ-personer tvingade att gömma en given del av sin personlighet.

Var med och skapa trygghet genom att lägg upp en bild där du vägrar gömma en given del av din personlighet – dina drömmar, passioner, intressen, din bakgrund eller den du är idag – och visa att det inte är okej att skrämma in någon i garderoben.

Bjud in alla att delta. Tillsammans är man mindre rädd.

Kampanjen finns på Facebook och under #Tryggutangarderob på Twitter och Instagram.

Orädda kramar
//Nina

Inga kommentarer: