söndag 14 mars 2010

Jonas Cramby berättar vad det är för fel på Lisbeth Salander.

Ungefär näst sist av alla var jag med att se "Män som hatar kvinnor". Förväntningarna var skyhöga. Men så fort den där Lisbeth Salander visades blev allt tokfel. Något kändes helt fantastiskt fel med henne. Hade till en början problem med att sätta fingret på det. Men så satt jag för exakt en vecka sedan och bläddrade i Metro, och där på sidan 6 fanns svaret. Jonas Cramby hade ägnat en hel krönika åt denna filmens kanske klyschigaste kvinna. För er som inte läst den absolut underbara krönikan ”Män som gillar yngre emokvinnor” kommer här det sista stycken.

Lisbeth Salander är helt enkelt en sådan sorts dåligt maskerad dagdröm man alltid hittar om man, som jag, gillar att läsa thrillersynopsis på amatörförfattarsajten vulkan.se.

De låter nämligen nästan alltid typ så här:

Kalla diamanter – en erotisk thriller

“När värdens största diamant ska visas upp på Biblioteket i Ludvika får den 50-åriga studierektorn och karatemästaren Hans “Hasse” Göransson nys om en liga som ska försöka stjäla ädelstenen. När ingen lyssnar bestämmer sig Hasse för att förhindra kuppen själv. Till sin hjälp har han 19-åriga Tessan – lokalreporter på dagtid, stripteasedansös på nätterna. Hasse och Tessan försöker stå emot, men snart blir Hasses vältränade kropp samt djupgående kunskaper om Ludvika kommuns skolsystem för mycket och de förenas i en vild passion. Kalla Diamanter är en erotisk thriller om häftig åtrå, desperata lögner och… kalla diamanter.”

Göran Hansson är 50 år och jobbar som studierektor i Arvika. Kalla Diamanter är hans första roman.


Precis så. Tack Jonas för att du satt fingret på vad det var för fel på fröken Salander.
Hela krönikan läser ni här.

Kram
//Nina

4 kommentarer:

Tessan sa...

TACK Nina! Äntligen någon annan som inte heller fångats i Milleniumtrilogin. Det här var också en av mina tankar om filmerna. Så jäkla typiskt med en ung, vacker tjej med mörkt förflutet som strålar samman med äldre herreman. Det är 'horan med hjärta av guld' möter HJÄLTEN.

The Girls Of Florida sa...

Blir så patetiskt att man änna blir förbannad :)
Försökte en gång läsa en hyllad Stieg Larsson bok men den var äckligt dåligt skriven. Så den gav jag till Myrorna.

//Nina

Tessan sa...

Var ju snällt av dig i alla fall. :-) Min (eller rättare sagt syrrans kvarlämnade) 'Män som hatar kvinnor' ligger i påsen med tvättmedel och så. Jag tänkte att när man ändå är i tvättstugan kanske man är uttråkad nog att läsa den, men har icke hänt hittills. Är nog lite som Dan Brown helt enkelt. Kommer aldrig förstå tjusningen med de böckerna heller.

The Girls Of Florida sa...

Nickar instämmande. Da Vincikoden var även den ett mysterium.

//Nina