tisdag 22 september 2009

Dra något gammalt över dig!Att det finns människor som väljer att tro att vår urmoder skulle ha kommit i ett ufo, vara skapad av ett revben eller på annat sätt ha trollats fram får stå för dom. Kan vara enerverande att lyssna på men visst. Kör i vind. Lalla ni runt i ett religiösa leverne men försök inte att övertyga oss andra om att ni lever fritt. Helt utan förtryck, skam och mansdominans. För det gör ni inte.

I söndagens GT/Expressen har Alia Khalifa tagit till orda i en debattartikel om hur hon frivilligt klär sig i niqab (niqab= slöja med hål för ögonen. Inte att förväxla med burka där hålen saknas.).
Tänkte vi gemensamt skulle ta oss igenom vissa utvalda delar av artikeln. Ok. Då kör vi.

Jag har burit heltäckande slöja - niqab - sedan i fjol. Jag tog beslutet efter noggranna studier av islam. Niqab är en del av islam och inte en kulturell sedvänja som många i okunskap hävdar. Inom de fyra islamiska rättsskolorna anser en del att niqaben är obligatorisk, medan andra menar att det enbart är en stark rekommendation. Jag har valt att bära niqab och är fullt övertygad om att den för mig närmare min Skapare.
Spelar det så stor roll om det är obligatoriskt eller en stark rekommendation för vad händer om man väljer en kort kjol och bikiniöverdel istället? Är det ok? Varför ska någon överhuvudtaget säga att du ska klä dig som spökplumpen? Hur kommer Alia med vänner närmare sin ”skapare” genom valet av klädsel? Är hennes ”skapare” egentligen inte en nedrans förtryckare som bestämmer att alla kvinnor ska skyla sig?

När jag i våras började en barnskötarutbildningen på Åsö vuxengymnasium i Tensta, hade ingen till en början några problem med min klädsel. Lärarna såg visserligen lite chockade ut, men det var inte förrän den andra veckan jag kallades ut och fick reda på att rektorn hade tagit ett beslut om att förbjuda niqab.
Hon hävdade att förbudet berodde på pedagogiska skäl, att det är svårt att undervisa någon som täcker allt utom ögonen. Enligt mig är det ett grundlöst argument. I Sverige finns fler utbildningsformer än den traditionella. Vid distansstudier träffar exempelvis lärarna sällan sina elever eftersom allt sker via nätet. Det är bevis nog för att utbildning och niqab kan fungera om chansen bara ges.

Jag är inte lärare men jag kan gissa mig till att en ”vanlig” lektion, lektion IRL, och en distanslektion är uppbyggt på helt olika sätt. Kanske ska du testa att utbilda dig på distans istället? Det funkar ju bevisligen trots en niqab.

Bara för att man täcker sig innebär det inte per automatik att man är tillbakadragen och att ens förmåga att tänka har upphört.
Nä men vi som inte bär varken niqab eller burka är vana vid att läsa in ansiktsuttryck. Vi ser hela ansikten, inte bara ögonen och har lärt oss att kommunicera på detta sätt. På så vis kan det säkert kännas otryggt att prata med någon vi knappt ser. Men att ni dolda kvinnor ska ha slutat tänka tror jag väl inte att någon har sagt. Allra minst din rektor.

Muslimska kvinnor med niqab är verkligen inte omedgörliga. Jag har vid flera tillfällen påpekat för rektorn att jag är villig att kompromissa genom att exempelvis sätta mig längst fram i klassrummet med ansiktet bart. Många klasskamrater, framför allt manliga, ansåg heller inte att min niqab var problematisk.”
Jättebra. Men vad gör du om läraren är en man? Och tillbaka till grundproblemet, varför får inte du visa dig för en av motsatt kön? Och du måste väl ändå begripa att det blir en sjuhälsinglands massa mer jobb för personalen för att du ska visa upp ditt leg i tid och otid?

Men även om det har lösts sig för mig, anser jag att ingen har rätt att frånta andra kvinnors rätt till utbildning. Jag skulle bli den sista eleven med niqab att någonsin studera på skolan i fall dessa krafter får sin vilja igenom. Förr innebar kvinnokampen en kamp om rätten att rösta, i dag gäller den rätten att själv välja önskahttp://www.blogger.com/img/blank.gifd klädsel.
I Sverige fråntas man inte rätten att studera. Inte ens som kvinna. Men. Skolan är, liksom resten av vårt samhälle, demokratiskt. Kort och gott kan man säga att man då får rätta sig efter majoriteten. Majoriteten i Sverige har aldrig klätt sig i vart varken burka eller niqab. För i Sverige får man klä sig som man vill så länge det inte innebär en säkerhetsrisk och du ska gå att identifiera. Vid demonstrationer har vi ett maskeringsförbud. Och hur var det nu då med att välja själv? Var det inte för att behaga din ”skapare” som du väljer din klädsel? I mina öron låter det inte särskilt självständigt.

De som förordar ett förbud mot niqab tror säkert att de gör någonting gott. Vad de inte förstår är att det skulle leda till ännu mer isolering och utanförskap, företeelser som Sverige länge bekämpat.”
Just det ja. Om du inte bär niqab utesluts du då från familjen, eller? Mycket självständigt och verkligen något att kämpa för. Hmmm.

Har hört att hon i en intervju i radio har sagt att när hon väl sen arbetar som barnskötare kommer hon inte bära niqab inför barnen eller hennes kvinnliga medarbetare. Är det inte så att vi kämpar för att få in fler manliga pedagoger? Ska dom inte få arbeta med henne? Om dom får det och hon skyndar sig att dra något skynke över sig så han inte ska se henne, skulle då denna man inte bli stött? Jag skulle iaf tycka att det skulle kännas väldigt olustigt om alla män var tvungna att gömma sig när jag kommer in i ett rum. Och hur går det med alla pappor som hämtar och lämnar på svenska dagis?

Fan. Jag blir så sne. Om jag åker till ett niqabland får inte jag gå klädd hur jag vill. Det respekterar jag. Ni bestämmer hur ni vill förtryckas, men kom inte hit med samma attityd.
Fan. Kvinna stå upp för dina rättigheter och inse att din skapare är inget annat än en surgubbe som är livrädd för att tappa fotfästet och ge kvinnan rätt.
Fan. Kvinna, inse att du är en vacker varelse och var stolt över det.
Fan. Låt nu förtrycket dra något gammal över sig så vi andra kan leva ett ordentligt liv.

Undrar du hur jag resonerar om den mer lättklädda burkinin? Läs här.

Kram
//Nina

10 kommentarer:

hampus sa...

Jag tror verkligen inte religion handlar om förtryck, klädsel eller på något annat sätt begränsa folk.

Livet är enkelt, lev det men lev det öppet och utan begränsingar.

Ha på dig en strumpa på huvudet eller en buttplugg i trollet, det bryr jag mig inte om, men kom inte och säg att det handla rom frihet.

Well done Nina!

The Girls Of Florida sa...

Thänks och spänks Hampus.

Dumt att smutsa ner ordet frihet med en massa ord som klingar illa.

Carina sa...

Klockrent!

Var nära att blogga om saken själv igår, men insåg att jag skulle bli så upprörd att jag lät bli.

Maria sa...

Mycket trevligt inlägg.
På Voter.se kan man rösta i frågan. 40% tyckte att det berodde på arbetsplatsen att klädseln var valfri.

Det är en mycket bra blogg i allmänhet och jag tror att ni kan ha nytta av Voter.se's funktioner hos er.

The Girls Of Florida sa...

Carina; Tack. Det är svårt att blogga om saker som gör en upprörd på ett sätt. Mycket lätt på ett annat sätt :) Men visst är det svårt att inte bara "skrika" rätt ut.

Maria; Tack för tipset. Kollar omedelbart.

//Nina

Tessan sa...

Tufft skrivet. Själv vet jag inte ens om jag orkar. Finns få saker kvinnor är så bra på som att förtrycka andra kvinnor. Det är sjukt. Det gör en förbannad. Och jag blir bara så trött.

Hans A sa...

Shit, jag har alltid så svårt att förhålla mig till sånt här.

Å ena sidan tycker jag verkligen att folk ska få ha på sig vafan som helst, av vilken fånig anledning som helst. Jeans, niqab eller sköterskeuniform i latex, skit samma. Variation är trevligt.

Å andra sidan kan jag lacka ur på den implicita bestialiseringen av män som finns bakom slöjbärandet. Det är VI som antas vara såna själlösa djur att vi blir galna av att se en kvinnans ansikte och hår. För jävligt. Den hör man banne mig aldrig, speciellt inte från oss män, som är märkligt benägna att bejaka alla dom värsta fördomarna om oss själva. Det där kan verkligen störa mig.

Å tredje sidan, det är påfallande ofta unga kvinnor som gör dom här valen. Och det känns som att hade det varit 1978 hade hon lika gärna kunnat sitta i tv och i tidningar och blivit intervjuad om varför hon har säkerhetsnål i kinden och Siouixie Sioux make-up, och sagt samma sak: ”jag vill bara vara mig själv”.. Men sånt blir ju ingen provocerad av längre. Tänk efter, finns det nåt säkrare sätt att skrämma skiten ur en svensk omvärld idag än att annamma de yttre tecknen på muslimsk fundamentalism?? En ung rebell i niqab? I så fall lär hon nog växa ifrån det. Det blir tröttsamt att alltid vara annorlunda med tiden.

Fast jag kan hålla med om det du skriver också. Så nä, enkelt är det inte.

kontaktmannen sa...

Som vanligt har jag en patentlösning.
Religion med tillhörande dumheter ska naturligtvis vara underordnad samhällsreglerna. Finns ingen som helst anledning till att det ska råda religionsfrihet, eftersom religionen som sådan är konstruerad för att begränsa individen och inte tvärt om.
Jag fattar faktiskt inte hur en debatt som denna får utrymme. Svaret kanske stavas "bra TV"?

The Girls Of Florida sa...

Hans; Håller med dig på många sätt. Det är fasen inte helt lätt det här. Idealet vore ju att alla får klä sig som man vill. Så klart. Men nu har vi lagar om det mesta och undra om inte detta borde gå under maskeringsförbudet? Det är väl inte värre/bättre än rånarluva?
Angående männen. En del är själlösa djur som blir galna av att se för mycket hud. Det är ju männen som kommit på att gömma kvinnan.
detta gäller, som tur är, inte alla män.

The Girls Of Florida sa...

Kontaktmannen; Visste väl att jag kunde lita på dig. Du och dina absoluta sanningar, vad vore in värld utan dem? :)
Religion är stort, komplext och i de flesta fallen rätt skitnödigt. Hur vore det om vi tog ansvar över våra egna handlingar? Men. En del finner tröst och kan stärka sig som person tack vare/på grund av den så kallade guden. Har man rätt att strunta i det?