tisdag 31 mars 2009

På pallplats.
48H (reklamtävling för studenter) är över för i år och jag tänkte vi skulle diskutera finalisterna i dagarna tre. Avsändaren i år är Hungerprojektet, en organisation som vill mätta hungriga magar runt om i världen. Jag har faktiskt inte orkat läsa hela deras hemsida om hur och var dom arbetar. Så är det något jag sen inte förstår kan det bero på det. Men så mycket har jag i alla fall förstått att Hungerprojektet försöker få dom behövande att själva komma med lösningar och arbeta för att det ska bli bra. Inte bara skicka ner en säck med ris och tro att allt ordnar sig. Men som sagt, jag tror det.

Ok. Då kör vi i gång. Först ut är tredjeplatsen.
Arbetsgruppen bestod av Petter Nylind, copywriter. (Forsbergs)
Ronja Gustavsson, strateg, (Hyper Island) och Ines Cuvelier, strateg Berghs.

Brödtext:
Spade (Sp`a:de)
1.Grävredskap. 2.Även bl.a som paddel, katapult, fiskespö, kniv, spegel, stekspade, sked, hammare, visp, stylta, stege, skruvmejsel, wok, murbräcka, snöskrapa, svärd, paraply, linjal, måttstock, solur, yxa, stjärtlapp, äppelplockare, spjut, skål, hantel, handfat, trumma, slagträ, solskydd, leksak, stylta, käpphäst, lans, mejsel, hävstång, dörrstopp, tennis-bordtennis-badminton, lacross- och squashracket.

Brödtext:
Ser du vad andra inte ser? Vi söker volontärer som kan informera om och samla in bidrag till Hungerprojektet. Vi utbildar till att bi självförsörjande. Då är engagemang och en förmåga att se möjligheter avgörande. Anmäl dig och läs mer på hungerprojektet.se

Juryns motivering: (Som också går att läsa här.)
Halva juryn förstod inte er idé. För en gångs skull är det något bra. Grattis till tredjepristagarna. Ni såg något andra inte såg.

Och så här tyckte jag:
Snygg och med en idé som känns långt ifrån uttjatad i just det här sammanhanget. Och det är strålande att komma på något nytt där. Rätt trist med stackars fattiga barn syndromet.
Frågan är, precis som juryn kommenterade, hur många som kommer förstå den. Kan vara en farlig balansgång det där mellan tydlig, otydlig och övertydlig. Här är jag lite tveksam. Den tar (iaf för mig, men jag börjar bli gammal) lite för lång tid. Och jag undrar vad är det jag ska göra och får jag åka till Somalia?

Sen är det förbaskad synd att det har slarvats. Två gånger var ordet stylta med och både mejsel och skruvmejsel var uppskrivet. Det känns så där uppfinningsrikt. Det hade också räckt med att bara skriva rackets istället för att ge förslag på olika typer av rackets. Men det går ju alltid att fixa till.
Pluspoäng för att ni fick med den lilla hänvisningen till hemsidan också. Lätt att missa den i all stress.
Helt klart en värdig tredjepristagare.

Och nu över till dig och ditt tyckande. Fattar du den eller tar den för lång tid? Och vad tycker du om den för övrigt?

//Nina

10 kommentarer:

frebro sa...

Förutsättningen är alltså att du som ser alla nämnda möjligheter i en spade också är lämpad att jobba för hungerprojektet? Ganska bra idé, även om jag först inte fattade kopplingen hunger-spade. Men vad gör man som volontär? Det framgår inte tycker jag. Jag vill veta vad jag förväntas göra.

Ines Cuvelier sa...

Hej!

Tack för fina kommentarer om annonsen, det har varit ett roligt projekt. I brödtexten framgår det vad man som volontär förväntas göra: informera och samla in bidrag.

Mvh,
Ines

Anonym sa...

Bra jobbat Ines!

Gillar den här annonsen bäst av de tre, tycker de två andra är två olika versioner av samma ganska simpla idé.

Tycker dessutom inte man ska förklara mer än vad som görs, känner man sig träffad bör man väl gå till hemsidan? Eller?

Synd med slarvfelen dock. Men Nina, du lyckades med en del du med i texten om texten! :)

Tack för underhållande blogg!

/Jannis

The Girls Of Florida sa...

Frebro: "Vi söker volentärer som kan informera om och samla in bidrag till Hungerprojektet." Tycker man att den meningen är lockande går man kanske in på hemsidan och där finns (förmodar jag)mer info. Fast det hade vart gött att veta at du som volentär blir kvar i Sverige.

Ines:Ungefär samma kommentar som innan :) Bra jobbat och grattis.

Anonym, Jannis: Informera och samla in pengar låter lite som dom här nissarna på gator och torg som vill berätta om en viss organisation. Medlemsvärvare brukar dom nog kalla sig. Men va tusan. Småsaker och smaksak.

Tack snälla du. Hoppas du kommer tillbaka och läser fler gånger.

S. sa...

Jag tycker att 1:a och 2:a pristagarna i 48h var både bra och upplysande. Helt rätt på prispallen.
Vad gäller 3:an känns den inte alls lika given. Är ganska säker på att det fanns bidrag som var både bättre och mer välgjorda.
Tyvärr har jag hemskt svårt att förstå juryns val i detta fall.

The Girls Of Florida sa...

S: Kanske för att dom inte tänkte som alla andra? Fast det klart, svårt att veta när man inte sett alla bidrag.

Petter sa...

Hej alla,

Tack för synpunkter, oerhört slarvigt av mig att att inte hitta upprepningarna, tar den enkla vägen och skyller på stress.

Tanken var att på ett enkelt sätt visa hur Hungerprojektet tänker, och samtidigt vara selektiv genom att låta de som förstår annonsen känna att de passar för arbetet som volontär. Att andra inte förstår den gör på så sätt inget, då de antaglien inte är "rätt" för Hungerprojektet.

S: Synd att du inte gillar den. Vad syftar du på med "mer välgjorda"? Hur såg erat egna bidrag ut? Antar att ni var med i tävlingen..

Själv tycker jag som Jannis att ettan och tvåan egentligen bygger på samma idé, en idé jag vet att många grupper var inne på. Men med det inte sagt att de är dåliga på något sätt. Tvärt om.

Petter sa...

Kom gärna och se alla bidrag på vernisagen hos Urban Outfitters i Stockholm den 7 april!

The Girls Of Florida sa...

Petter: Kul att hittat hit och gör dig hörd.
Jag tror inte problemet är att man inte förstår att en spade går att använda till väldigt mycket mer än just grävandet. Problemet är kanske kopplingen till vad man ska göra. Förstår du vad jag menar? Det kan också vara så enkelt att jag inte är den Hungerprojektet söker :)

Och det är helt ok att skylla på stress i det här fallet.

Petter sa...

Nä, spaden är ju egentligen irrelevant, skulle kunna vara vad som helst där.

Vi hoppades på att meningen "...en förmåga att se möjligheter avgörande." tillsammans med spaden skulle räcka för att få folk att förstå att man med ett brett perspektiv kan se stora möjligheter i sin omgivning, något en volontär bör kunna. För det är detta perspektiv Hungerprojektet lär ut.

Satan vad det blev floskler där. :)
Anywhoo, skönt att stress räcker som ursäkt denna gång. Lovar bättring till nästa!

Trevlig helg!