tisdag 6 januari 2009

Hur länge ska vi stå ut med neger?Vi lär oss att inte kalla någon för fitta. Det är fult, elakt och opassande.
Ordet i sig betyder ”våt ängsmark” , det låter lätt poetiskt.
Men att kalla någon för neger verkar fortfarande vara rätt ok för vissa. Visst. Ordet syftar på en färg och en del av oss har en mörkare hudfärg än andra. Så är det och kommer alltid att vara. Men om det faktiskt är så att många tar väldigt illa upp av att bli kallad för neger, måste det fortsätta då?

På hurmångaårsensomhelst-tiden delades vi människor in i raser. Vissa av oss fick då tillhöra den negroida rasen. De svarta. Andra var vita, gula och röda. Lite som en vacker regnbåge tillsammans. I Uppsala fanns till och med ett statligt institut för rasbiologi. På något sätt skulle vi ”felfria” människor skyddas mot defekta, abnorma och brottsliga människor. Lite som på en kennel där den rena rasen ska skyddas mot höftproblem, aggressivitet, felande färger och annat som inte gillas av domarringen. Nuförtiden är institutet nerlagt och de flesta av oss tycker inte att vi behöver skydda vår ”ras”. Tack gode gud för det. Men kvar finns ett tydligt behov av många att fortfarande använda ordet neger. Som om ingenting har hänt. Varför?

Sedan barnsben har vi lärt oss att chokladbollar heter negerbollar. Inte för att vi medvetet hånar och skrattar åt flera miljoner människor. Nä, för oss var det ett namn, vilket som helst. Dom skulle lika gärna kunna heta svartbollar, bajsbollar eller kondisbollar. Men nu sa vi negerbollar. Utan att tänka så mycket på det.
Men språket utvecklas i samma takt som vi och hela samhället. Är det då så himla svårt att säga chokladbollar och undvika att såra människor?
Att försvara sig med att man alltid har gjort eller sagt något på ett speciellt sätt betyder inte att det är rätt.
Själva ordet neger kanske inte är så hemskt enligt vissa. Bara en simpel rasbenämning. Men har vi inte utvecklats mer än så? Vill vi fortfarande delas in i raser likt hundar?
Kan det inte vara rätt gött att få vara en människa, en individ istället?

Nu blev det ett oerhört långt inlägg igen. Vad jag egentligen ville fråga er läsare var hur lång tid tror ni det kan ta att utrota ett ord? Vilket som helst. Ordet neger var bara ett exempel. Kanske har ni fler sådana?

Bilderna är från Tradera.

//Nina

11 kommentarer:

Nemo sa...

Så här tor jag...
Neger i "rätt" sammanhang kommer alltid att finnas kvar. Det förknippas för alltid med en tidsepok precis som ordet tattare. Som figurerna i Tradera. Tillverkade då ordet neger var hur harmlöst som helst.Eller för den del de svarta människor som finns i Tintin.

Jag tror dessutom att ju starkare krafter som verkar för att få bort det (minns Centrum för rasism och deras krig mot Nogger Black) ju längre dröjer det sig kvar - påhejat av de krafter som vill göra skillnad på folk och folk utifrån ras/hudfärg m m.

Till sist - ord på väg ut:
välfärdsdröm
folkhem
skattesmitare
idealist
bankrånare
pessar
telefonkiosk
färgband
förkunnare

lord Fredruk sa...

Jag har aldrig förstått vitsen med att klassificera folk och tillskriva dem egenskaper p g a deras hudfärg. Vad är det för vits att blanda in den i diskussionen?
Socialt beteende vore väl ett lämpligare kriterium att använda sig av.
Folks religion och politiska övertygelse bör däremot tas så lite hänsyn till som möjligt.
För övrigt funderar jag på att starta en aktionsgrupp för negerbollens bevarande. "Chokladboll", vilket jävla trams. Måste ha myntats av en sosse.

The Girls Of Florida sa...

Nemo: Intressant. Problemet är ju att det är så dubbelt. Neger har använts och gör så än i dag använts enbart för att beskriva en stor samling människor. Men också, och det är här problemet kommer, det är grynt negativt laddat. Att det har och är till viss mån ett skällsord. Att vara vit har vad jag vet aldrig varit ett skällsord och därför har vi svårt att relatera till hur det kan vara. Nu svammlar jag mest. Men du är säkert med på vad jag menar.
Jag vill klanka ner på någon bara ha en diskussion.

haha förkunnare. Ja det ordet är nog på väg till sin egna begravning. Kanske ordet enkom också?

The Girls Of Florida sa...

Lorden: Jag tror du och jag skulle kunna diskutera ett helt dygn. Även om vi i grunden tycker lika. Men jag håller med, vad tusan kan en färg spela för roll?

Anonym sa...

”Videovåld” var ett poppis ord som är klart stendött idag.

”Poppis” kanske också dör ut snart?

The Girls Of Florida sa...

Jorå, nog tror jag att "vit" kan vara ett skällsord på vissa platser. Får för mig att, och detta har jag absolut inga belägg för, vissa förorter i USA (bl.a.) använder sig av det som skällsord. Och tillskriver egenskaper genom hudfärg.
Rätta mig om jag har fel. Kanske är helt ute och cyklar.

H.

Anonym sa...

Kolla in klubben "Det heter Negerboll" och visa ert stöd för den svenska vi är uppväxt. Eller inte, om du nu är sådan. Jag är hursomhelt medlem och beställer alltid en NEGERboll när jag fikar.

Jag ser inte det rasistiska i just det. Jag testade en gång att beställa en fika av en individ med utländsk härkomst, enkom för att se huruvida han tog illa eller inte. Frasen blev:
"Hej, ditt yx!* En negerboll och en kaffe blatte, tack!"
Han svarade: "Javisst!"

Ingen reaktion där inte. Han kan ha varit oerhört professionell i sitt yrkesutövande och istället tänkt en massa saker om mig han inte sa, men jag fick verkligen inte den uppfattningen. Sen finns ju förvisso möjligheten att han hört fel/vad han ville höra. Men, men.

Nej, jag är inte alls rasist. Det var bara ett spontant socialantropologiskt experiment som jag vill påstå fungerade. Han tog inte illa upp, och således drar jag den enkla slutsatsen att ordet negerboll inte alls är rasistiskt. Han han reagerat annorlunda kanske jag börjat säga chokladboll, men - det behöver jag alltså inte.

Nog om det. Jag tycker det är fel att dela in folk i fack av alla de slag, men gör det ändå för ordningens skull. Jag skulle dock aldrig kalla någon neger, det är direkt fel i min bok.

- - -

* Yx = annat nedvärderande ord av snarlik art.

Sägnen säger att det uppkom av svensk FN-personal i Kongo på 60-talet, då ett inbrott ett vapenförråd upptäcktes. Alla kulsprutor, alla granatgevär, alla minor låg dock kvar. Borta var yxorna - det enda lokalbefolkningen kunde identifiera och förstå sig på.

Ordet har sedan levt kvar inom försvaret fram till alldeles nyss då jag under min senaste resa till min lättnad upptäckte att ordet inte snappats upp av den nya generation av soldater vi har idag.

// PN

The Girls Of Florida sa...

Helena: Vad jag menar är att vi kan knappast säga att vi vita har varit speciellt förtryckta på samma sätt som svarta.

Till alla: Jag menar inte att det ska till nått förbud mot ordet neger. Långt därifrån. Men jag kan inte begripa varför vi envisas med att använda det när så många tar illa upp. Precis på samma sätt som jag inte kallar surkärringar för fittor. Inte till dom iaf ;)

/Nina

lord Fredruk sa...

@PN: Jag hade heller aldrig lämnat yxorna. Har svingat mycket i helgen. Ska nog börja titulera mig YxFredruk. Får se hur det mottas.

polatr sa...

Varför skulle man inte få säga "negerboll" när man får säga "pumla"? Googlar man "pumla" så handlar betydligt fler länkar om att det är ett sydafrikanskt namn, än om att det är dialekt för "julgranskula". Att kalla julgranskulorna "pumla", kan ses som ett uttryck för att sydafrikaner borde hängas i träden.

Annasofia sa...

PN, vad proffsigt att utreda om ordet neger är rasisitiskt genom att förolämpa en person och bedöma att det inte är det för att han var seviceminded och behöll pokerface. alla som hörde dig tyckte högst troligen att du var extremt odräglig. varför är det så viktigt att få säga negerboll? nemo, har ordet någonsin varit "hur harmlöst som helst"? slaveriet och apartheid är bakgrunden till varför ordet inte är ok att använda. det finns ingen anledning att gå omkring och ropa "heil hitler" heller, bara för att det gjorts förr...